ΕΔΩ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΟΠΤΙΚΗ , ΔΙΑΘΛΑΣΗ, ΑΝΑΚΛΑΣΗ, ΚΑΤΟΠΤΡΑ, ΔΙΟΠΤΡΑ, ΦΑΚΟΥΣ। ΟΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕ * (ΑΣΤΕΡΙΣΚΟ) ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ SOS ΕΔΩ, ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ... ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
(ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ 5 ΘΥΜΙΖΕΙ ΛΙΓΟ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ, ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΗ ΑΥΤΗ ΕΔΩ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΒΑΛΑ)
*1)ΜΙΑ ΜΟΝΟΧΡΩΜΑΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΠΡΟΣΠΙΠΤΕΙ ΣΕ ΔΙΑΦΑΝΕΣ ΥΛΙΚΟ ΜΕ ΔΕΙΚΤΗ ΔΙΑΘΛΑΣΗΣ 3/2. ΠΡΙΝ Η ΑΚΤΙΝΑ ΩΣΤΟΣΟ ΠΡΟΣΠΕΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΦΑΝΟΥΣ ΥΛΙΚΟΥ, Η ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΩΣ ΜΟΝΟΧΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΑΠΟ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΜΟ. ΣΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΟ ΦΩΣ ΥΠΕΣΤΗ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΜΟΥ, Η ΜΟΝΟΧΡΩΜΑΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ (ΤΟΥ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΜΟ) ΕΧΕΙ ΤΑΧΥΤΤΑ ΙΣΗ ΜΕ 225.000 ΚΜ/ SEC. ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ:
- ΤΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΟΝΟΧΡΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ, ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΘΛΑΣΗ .
- ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΣΤ ΟΝΕΟ ΜΕΣΟ ΔΙΑΔΟΣΗΣ
- ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΕΝΩΣ ΦΩΤΟΝΙΟΥ ΤΗΣ ΜΟΝΟΧΡΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ.
- ΑΝ ΤΟ ΔΙΑΦΑΝΕΣ ΜΕΣΟ ΤΗΣ ΕΚΦΩΝΗΣΗΣ ΕΧΕΙ ΠΑΧΟΣ ½ ΜΕΤΡΑ, ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ , ΠΟΣΑ ΜΗΚΗ ΚΥΜΑΤΟΣ «ΥΠΑΡΧΟΥΝ» ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΗ (ΑΦΟΥ ΕΞΕΛΘΕΙ ΜΕΡΟΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΦΑΝΕΣ ΥΛΙΚΟ) ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΦΑΝΟΥΣ ΜΕΣΟΥ ΔΙΑΔΟΣΗΣ.
2)ΟΡΘΟΓΩΝΙΟ ΤΡΙΓΩΝΙΚΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΔΙΑΦΑΝΕΣ ΟΠΤΙΚΟ ΜΕΣΟ ΔΕΙΚΤΗ ΔΙΑΘΛΑΣΗΣ 3/2 (ΕΦΑΠΤΕΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ Η ΜΙΑ ΚΑΘΕΤΟΣ ΤΟΥ ΠΡΙΣΜΑΤΟΣ). ΜΙΑ ΜΟΝΟΧΡΩΜΑΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΜΗΚΟΥΣ ΚΥΜΑΤΟΣ 450nm, ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΔΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΦΑΝΕΣ ΟΠΤΙΚΟ ΜΕΣΟΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΡΙΓΩΝΙΚΟ ΠΡΙΣΜΑ.
- ΑΝ Η ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟΧΡΩΜΑΤΙΚΗ , ΓΙΑ ΠΟΙΕΣ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΔΙΑΘΛΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΙΣΜΑΤΟΣ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ; (ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΜΟ ΔΗΛΑΔΗ)
- ΑΝ Η ΓΩΝΙΑ ΠΡΟΣΠΤΩΣΗΣ ΣΤΟ ΔΙΑΦΑΝΕΣ ΜΕΣΟΝ ΕΙΝΑΙ Π/6, ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΠΟΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΡΙΑΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΔΙΑΘΛΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΙΣΜΑΤΟΣ ΩΣΤΕ Η ΜΟΝΟΧΡΩΜΑΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΝΑ ΥΠΟΣΤΕΙ ΟΛΙΚΗ ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΤΕΙΝΟΥΣΑ ΤΟΥ ΤΡΙΓΩΝΙΚΟΥ ΠΡΙΣΜΑΤΟΣ.
- ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΧΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΟΝΟΧΡΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΗΚΟΣ ΚΥΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ ΔΙΑΔΟΣΗΣ.
3)ΜΙΑ ΠΗΓΗ ΜΟΝΟΧΡΩΜΑΤΙΚΟΥ ΦΩΤΟΣ , ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΒΑΘΟΣ 4 ΜΕΤΡΑ, ΜΕΣΑ ΣΕ ΝΕΡΟ ΜΕ ΔΕΙΚΤΗ ΔΙΑΘΛΑΣΗΣ 1,53. ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΚΤΙΝΑ ΤΟΥ ΦΩΤΕΙΝΟΥ «ΔΙΣΚΟΥ» ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΙ ΕΝΑΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ.
*4)ΜΙΑ ΜΟΝΟΧΡΩΜΑΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΑ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΑΙ ΣΤΟ ΚΕΝΟ, ΠΡΟΣΠΙΠΤΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΕΝΟΣ ΔΙΑΦΑΝΟΥΣ ΥΛΙΚΟΥ ΜΕ ΓΩΝΙΑ ΙΣΗ ΜΕ ΤΗ ΓΩΝΙΑ BRUSTER. Η ΓΩΝΙΑ ΔΙΑΘΛΑΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΙΣΗ ΜΕ Π/6.
ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ:
- ΤΟ ΔΕΙΚΤΗ ΔΙΑΘΛΑΣΗΣ ΤΟΥ ΟΠΤΙΚΟΥ ΜΕΣΟΥ, ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΟΝΟΧΡΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΣΤΟ ΟΠΤΙΚΟ ΑΥΤΟ ΜΕΣΟ.
ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Η ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΕΞΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΤΙΚΟ ΜΕΣΟ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΙΠΤΕΙ ΣΕ ΚΟΙΛΟ ΠΑΡΑΒΟΛΙΚΟ ΚΑΤΟΠΤΡΟ, ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΔΙΕΛΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΣΤΙΑ ΤΟΥ. ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΗ ΓΩΝΙΑ ΔΙΑΘΛΑΣΗΣ, ΠΡΟΣΠΤΩΣΗΣ , ΑΦΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΚΑΤΟΠΤΡΟ Η ΑΚΤΙΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΣΤΟ ΟΠΤΙΚΟ ΜΕΣΟ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ...
***5)ΕΣΤΩ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΤΟΠΤΡΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΟΛΙΚΟ ΚΑΤΟΠΤΡΟ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΠΕΧΟΥΝ ΑΠΟΣΤΑΣΗ 1 ΜΕΤΡΟΥ. ΕΝΑ ΣΩΜΑ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΚΑΠΟΥ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΔΥΟ ΚΑΤΟΠΤΡΑ. ΤΕΛΙΚΑ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΠΑΡΑΒΟΛΙΚΟ ΚΑΤΟΠΤΡΟ , ΣΧΗΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΚΙ ΑΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑ 2 ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΗ ΑΝΕΣΤΡΑΜΕΝΑ ΕΙΔΩΛΑ. ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΣΕ ΠΟΙΑ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΤΟΠΤΡΟ,ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ, ΩΣΤΕ Η ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΙΔΩΛΩΝ ΠΟΥ ΣΧΗΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΠΑΡΑΒΟΛΙΚΙ ΚΑΤΟΠΤΡΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΗ ΜΕ -2 ΜΕΤΡΑ, ΕΝΩ ΤΟ ΓΙΝΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΙΔΩΛΩΝ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΠΑΡΑΒΟΛΙΚΟ ΚΑΤΟΠΤΡΟ ΕΙΝΑΙ ΙΣΗ ΜΕ ΤΗ ΜΟΝΑΔΑ.
ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΒΟΛΙΚΟ ΚΑΤΟΠΤΡΟ;
- ΑΝ ΤΟ ΕΙΔΩΛΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΒΟΛΙΚΟΥ ΚΑΤΟΠΤΡΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΔΩΛΟ ΤΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΚΑΤΟΠΤΡΟΥ ΕΧΕΙ ΜΕΓΕΝΘΥΣΗ 1/3, ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΣΤΙΑΚΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΒΟΛΙΚΟΥ ΚΑΤΟΠΤΡΟΥ.
- ΓΙΑ ΠΟΙΕΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΒΟΛΙΚΟ ΚΑΤΟΠΤΡΟ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΒΟΛΙΚΟ ΚΑΤΟΠΤΡΟ, ΙΣΧΥΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΕΔΟΜΕΝΑ, ΑΝ ΑΚΟΜΑ ΣΑΣ ΔΙΝΕΤΑΙ ΩΣ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΠΩΣ ΤΟ ΓΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΗΣ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΚΑΤΟΠΤΡΟΥ- ΠΑΡΑΒΟΛΙΚΟΥ ΚΑΤΟΠΤΡΟΥ * ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ – ΕΙΔΩΛΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΑΒΟΛΙΚΟ ΚΑΤΟΠΤΡΟ ΕΙΝΑΙ ΙΣΟ ΜΕ 2;
6)ΕΝΑΣ ΑΠΟΚΛΙΝΩΝ ΦΑΚΟΣ ΕΧΕΙ ΕΣΤΙΑΚΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ –4 ΜΕΤΡΑ. ΕΝΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΥΠΟΤΡΙΠΛΑΣΙΟ ΚΑΙ ΜΗ ΑΝΕΣΤΡΑΜΕΝΟ . ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΙΔΩΛΟΥ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΙΝΟΝΤΑ ΦΑΚΟ.
7)ΕΝΑΣ ΣΥΓΚΛΙΝΩΝ ΦΑΚΟΣ ΕΣΤΙΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΗΣ 3 ΜΕΤΡΩΝ, ΔΕΙΧΝΕΙ ΕΝΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΠΛΑΣΙΟ ΚΑΙ ΜΗ ΑΝΕΣΤΡΑΜΕΝΟ. ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΙΔΩΛΟΥ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΦΑΚΟ.
8)ΕΝΑ ΚΟΙΛΟ ΠΑΡΑΒΟΛΙΚΟ ΚΑΤΟΠΤΡΟ ΔΕΙΧΝΕΙ ΕΝΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΠΛΑΣΙΟ ΚΑΙ ΑΝΕΣΤΡΑΜΕΝΟ. ΑΝ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ¼ ΜΕΤΡΩΝ, ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΟΠΤΡΟ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ Η ΕΣΤΙΑΚΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΟΠΤΡΟΥ, Η ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΙΔΩΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΟΠΤΡΟ, ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΟΥ ΕΙΔΩΛΟΥ.
9)ΕΝΑ ΚΥΡΤΟ ΠΑΡΑΒΟΛΙΚΙ ΚΑΤΟΠΤΡΟ ΔΕΙΧΝΕΙ ΕΝΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΜΙΣΟ . ΑΝ Η ΕΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ –1/2 ΜΕΤΡΑ, ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΗ ΜΕΓΕΝΘΗΣΗ, ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΕΙΔΩΛΟΥ – ΚΑΤΟΠΤΡΟΥ, ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ – ΚΑΤΟΠΤΡΟΥ.
*10)ΕΝΑΣ ΦΑΡΟΣ ΑΝΑΒΟΣΒΗΝΕΙ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ «Χ» ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΠΛΕΟΥΜΕΝΟ. ΕΝΑ ΒΡΑΔΥ ΤΩΡΑ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΧΕ ΟΜΙΧΛΗ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ, Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΔΙΑΘΛΑΣΗΣ ΚΑΘΕ ΑΚΤΙΝΑΣ ΠΟΥ ΔΙΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΚΑΙ ΦΤΑΝΕΙ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ «Χ» ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΡΟ, ΔΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΧΕΣΗ:
n(x) = x^2 +2*x - 2
ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ:
· ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΑΠΟΣΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΡΟ Η ΟΜΙΧΛΗ ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟ ΔΕΙΚΤΗ ΔΙΑΘΛΑΣΗΣ (ΔΕΙΚΤΗΣ ΔΙΑΘΛΑΣΗΣ ΜΟΝΑΔΑ)
· ΣΕ ΠΟΙΑ ΑΠΟΣΤΑΣΗ Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΔΙΑΘΛΑΣΗΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΓΙΣΤΟΣ (ΠΥΚΝΗ ΟΜΙΧΛΗ) Η ΕΛΑΧΙΣΤΟΣ.
· ΑΝ Ο ΦΑΡΟΣ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ ΥΦΑΛΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ 4 ΝΑΥΤΙΚΑ ΜΙΛΙΑ ΔΕΞΙΟΤΕΡΑ ΤΟΥ, ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΣΕ ΠΟΙΑ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΕΕΙ ΕΝΑ ΠΛΟΙΟ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΕΙ ΤΟ ΦΑΡΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΥΦΑΛΟΥ. (ΕΠΙΚΑΛΕΣΤΕΙΤΑΙ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΑΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΣΥΜΠΤΩΤΕΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΟΠΟΥ ΚΙ ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ).
*11) Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΔΙΑΘΛΑΣΗΣ ΑΛΑΤΟΝΕΡΟΥ ΑΥΞΑΝΕΙ ΩΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙ ΤΟΥ ΒΑΘΟΥΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΣΧΕΣΗ : n’(d) = 5*d + 3. , ΟΠΟΥ “d” ΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΕ ΜΕΤΡΑ.
ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ :
- ΤΟ ΔΕΙΚΤΗ ΔΙΑΘΛΑΣΗΣ ΣΕ ΒΑΘΟΣ 5 ΜΕΤΡΩΝ.
- ΣΕ ΤΙ ΒΑΘΟΣ Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΔΙΑΘΛΑΣΗΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΓΙΣΤΟΣ.
- ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΜΙΑΣ ΑΚΤΙΝΑΣ Η ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΣΠΙΠΤΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΑΛΑΤΟΝΕΡΟΥ, ΟΤΑΝ ΑΥΤΗ ΦΤΑΣΕΙ ΣΕ ΒΑΘΟΣ «Κ» ΜΕΤΡΩΝ ΜΕ , Κà ΑΠΕΙΡΟ.
- ΑΝ ΑΓΝΟΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ «ΣΤΡΩΜΑΤΑ» ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΤΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΔΗΛΑΔΗ, ΤΗ ΓΩΝΙΑ ΔΙΑΘΛΑΣΗΣ ΜΙΑΣ ΜΟΝΟΧΡΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΚΤΙΝΑΣ Η ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΣΠΙΠΤΕΙ ΜΕ ΓΩΝΙΑ Π/6 ΣΕ ΑΛΑΤΟΝΕΡΟ ΒΑΘΟΥΣ 20 ΜΕΤΡΩΝ. ΠΟΙΑ Η ΓΩΝΙΑ BRUSTER?
*12)ΕΣΤΩ ΔΥΟ ΛΕΠΤΟΙ ΦΑΚΟΙ, ΕΝΑΣ ΣΥΓΚΛΙΝΩΝ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟΚΛΙΝΩΝ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΑΚΟΥΣ (ΕΙΝΑΙ ΔΗΛΑΔΗ Η ΣΕΙΡΑ, ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ , ΣΥΓΚΛΙΝΩΝ , ΑΠΟΚΛΙΝΩΝ) Η ΕΣΤΙΑΚΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΓΚΛΙΝΟΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ½ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΠΟΚΛΙΝΟΝΤΑ ¼ ΜΕΤΡΑ. ΕΠΙΣΗΣ Η ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΦΑΚΩΝ ΕΙΝΑΙ 6 ΜΕΤΡΑ. ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΕΧΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΓΚΛΙΝΟΝΤΑ ΦΑΚΟ 1 ΜΕΤΡΟ. ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΕΙΔΩΛΟ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΟΜΟΑΞΩΝΙΚΩΝ ΦΑΚΩΝ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου